Czym są Fundusze Europejskie ?
Polegają one na zmniejszeniu różnic w poziomie rozwoju regionów w Unii Europejskiej.
Skąd pochodzą pieniądze?
Budżet UE tworzą dochody pochodzące z państw członkowskich. Budżety członkowskie są ustalane w granicach wyznaczanych przez długoterminowy plan finansowy.
Obecnie będzie realizowany Program Pomoc Żywnościowa w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus -Podprogram 2023
Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, których dochód nie przekracza
- w przypadku osoby samotnie gospodarującej – 823,60 zł,
- w przypadku rodziny – 410,00 zł na jednego członka rodziny.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg na osobę w tym:
Ilość przypadających kg żywności na 1 dną osobę. Zestaw ustalony przez IZ dla całego Podprogramu 2023 w łącznej ilości ok 34 kg na osobę, w tym:
- Artykuły warzywne i owocowe
>groszek z marchewką 1,6 kg
>koncentrat pomidorowy 0,96 kg
>dżem truskawkowy 1,2 kg
2.Artykuły skrobiowe
> makaron jajeczny świderki 2,5 kg
> mąka pszenna 4 kg
> kasza jęczmienna 1,5 kg
> płatki owsiane 1kg
> herbatniki maślane 0,6 kg
> kawa zbożowa rozpuszczalna 0,4 kg
3 Artykuły mleczne
> mleko UHT 6,1
>ser podpuszczkowy dojrzewający 1,2 kg
4 Artykuły mięsne
>szynka wieprzowa mielona 1,2 kg
> szynka drobiowa 1,2 kg
>pasztet wieprzowy 0,48 kg
>szprot w oleju 0,68 kg
5 cukier
>cukier biały 4kg
6 Tłuszcze
>olej rzepakowy 4 l
7 dania gotowe
> fasolka po bretońsku 1, 5 k
Celem programu jest udzielanie wsparcia osobom i rodzinom najbardziej potrzebującym znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji, w szczególności dotkniętych: ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością a także rodzin wielodzietnych, poprzez udzielanie im nieodpłatnej i pełnowartościowej pomocy żywnościowej oraz umożliwienie korzystania z bezpłatnych działań towarzyszących, np. warsztatów kulinarnych, edukacji ekonomicznej, warsztatów dotyczących przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, doradztwa dietetycznego.
Zapraszamy do wzięcia udziału w projekcie.