Program Pomoc Żywnościowa w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 -Podprogram 2023

Czym są Fundusze Europejskie ?

Polegają one  na zmniejszeniu różnic w poziomie rozwoju regionów w Unii Europejskiej.

Skąd pochodzą pieniądze?

Budżet UE tworzą dochody pochodzące z państw członkowskich. Budżety członkowskie są ustalane w granicach wyznaczanych przez długoterminowy plan finansowy.

Obecnie będzie realizowany Program Pomoc Żywnościowa w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus -Podprogram 2023

Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, których dochód nie przekracza

  • 2 056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej\

  • 1 590,00 PLN dla osoby w rodzinie

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg na osobę w tym:

Ilość przypadających kg żywności na 1 dną osobę. Zestaw ustalony przez IZ dla całego Podprogramu 2023 w łącznej ilości ok 34 kg na osobę, w tym:

  1. Artykuły warzywne i owocowe

>groszek z marchewką 1,6 kg

>koncentrat pomidorowy 0,96 kg

>dżem truskawkowy 1,2 kg

2.Artykuły skrobiowe

> makaron jajeczny świderki 2,5 kg

> mąka pszenna 4 kg

> kasza jęczmienna 1,5 kg

> płatki owsiane 1kg

> herbatniki maślane 0,6 kg

> kawa zbożowa rozpuszczalna 0,4 kg

3 Artykuły mleczne

> mleko UHT 6,1

>ser podpuszczkowy dojrzewający 1,2 kg

4 Artykuły mięsne

>szynka wieprzowa mielona 1,2 kg

> szynka drobiowa 1,2 kg

>pasztet wieprzowy 0,48 kg

>szprot w oleju 0,68 kg

5 cukier

>cukier biały 4kg

6 Tłuszcze

>olej rzepakowy 4 l

7 dania gotowe

> fasolka po bretońsku 1, 5 k

Celem programu jest udzielanie wsparcia osobom i rodzinom najbardziej potrzebującym znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji, w szczególności dotkniętych: ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością a także rodzin wielodzietnych, poprzez udzielanie im nieodpłatnej i pełnowartościowej pomocy żywnościowej oraz umożliwienie korzystania z bezpłatnych działań towarzyszących, np. warsztatów kulinarnych, edukacji ekonomicznej, warsztatów dotyczących przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, doradztwa dietetycznego.

Zapraszamy do wzięcia udziału w projekcie.