Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027

No go funduszu europejskiego flaga Rzeczypospolitej polskiej Logo dofinansowania przez Unię Europejską

Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027, Podprogram 2023 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego+

Rusza program pomocy żywnościowej na lata 2021-2027 współfinansowany z EFS +.

Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, czyli:

2 056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej

1 590,00 PLN dla osoby w rodzinie

  • osoby z niepełnosprawnościami,
  • osoby bezdomne,
  • obywatele państw trzecich,
  • osoby obcego pochodzenia i należące do mniejszości (w tym społeczności marginalizowanych, jak Romowie);
  • pozostałe grupy odbiorców.

Celem ogólnym Podprogramu 2023 jest przeciwdziałanie ubóstwu przez udzielenie osobom najbardziej potrzebującym pomocy żywnościowej oraz zapewnienie środków towarzyszących (w okresie czerwiec 2024 – październik 2024) wspierających ich włączenie społeczne, takie jak: warsztaty edukacyjne oraz doradztwo indywidualne w zakresie dietetyki, prowadzenia gospodarstwa domowego oraz integracji społecznej.

Cele szczegółowe:

  • Organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich regionalnych i lokalnych;
  • Racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z IP oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym;
  • Przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami Programu;
  • Prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących, zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne;
  • Udostępnienie osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami Programu dodatkowej żywności pochodzącej z darowizn w ramach Operacji IIa

Wartość żywności: 44 901 787,23 PLN

Wartość dofinansowania z tytułu kosztów administracyjnych, transportu i magazynowania:

Wartość ogólna: 3 143 125,10 PLN– w tym ze środków europejskich 2 828 812,59 PLN, z budżetu krajowego 314 312,51 PLN

Wartość dofinansowania z tytułu środków towarzyszących:

WARTOŚĆ OGÓLNA: 3 143 125,10 PLN – w tym ze środków europejskich 2 828 812,59 PLN, z budżetu krajowego 314 312,51 PLN

Wartość dofinansowania z tytułu kosztów dystrybucji żywności z darowizn i kosztów bezpośrednio z tym związanych:

Wartość ogólna: 281 725,00 PLN– w tym ze środków europejskich 253 552,50 PLN, z budżetu krajowego 28 172,50 PLN